Ползите от преносимите батерии

Ползите от преносимите батерии

Повечето потребители в днешно време използват в ежедневието си смартфони и таблети, дори децата. Приложенията и игрите с всяка изминала година изискват все по-големи ресурси. Например, големината на инсталационните файлове на популярните гугълски приложения бе между 5 и 10 MB, а в момента започват от 30 MB и вървят нагоре. За да се възползваме от екстрите, които ни предоставят тези приложения вече ни е необходимо устройство с по-високи параметри, тъй като капацитета на батериите на нашите телефони и таблети се оказва недостатъчен. Именно в такива случаи идва на помощ така нареченото power bank устройство или по-просто казано - външна батерия. Чрез нея може лесно и навсякъде да захраните вашите мобилни устройства. Общо взето наличието на външна батерия във вашият джоб, чанта или раница е повече от необходимо.

 

Какво представлява power bank?

 

Power bank е устройство с пластмасов или метален корпус, в който има литиево-йонни или литиево-полимерни акумулаторни батерии. Разполага с един вход и един или два USB изхода, чрез които се зареждат съответно едно или две устройства. Различните производители предлагат power bank с различна изходна мощност, което означава, че по-мощните батерии зареждат устройството по-бързо. Днес по-голяма част от мобилните устройства се зареждат чрез usb порт, но за потребителите на по-стари такива или на iPhone и iPad има модели външни батерии с различни преходници.

 

Как да си изберем външна батерия?

 

Пазарът вече е залят с най-различни видове преносими батерии. И докато дизайнът, материала, от който е изработен корпуса и броя на портовете е въпрос на вкус и лично предпочитание, то на капацитета на външната батерия трябва да се обърне повече внимание. Външните батерии са с различен капацитет, измерван в милиампер часа (mAh). От него зависят размера, теглото и цената ѝ. Колкото по-висок е капацитета, толкова по-голямо, тежко и скъпо е power bank устройството. Затова при избор на външна батерия трябва да знаете първо, капацитета на батерията на вашия смартфон или таблет и второ, да си изясните обстоятелствата, при които ще я използвате. Например, ако ползвате устройство с 3000 mAh батерия това означава, че за да го заредите само веднъж ви е необходима външна батерия с поне 20 - 30% по-висок капацитет (приблизително 4000 mAh).

 

Ако ви предстои няколкодневно пътуване е хубаво да изберете преносима батерия с капацитет, надвишаващ няколко пъти този на устройството, което ще зареждате. В тези случаи теглото и размера няма да са от значение, защото се предполага, че ще пътувате с повече багаж.

 

Но има случаи, когато ще ви свърши работа и външна батерия с малък капацитет. Например - еднодневен излет, каране на колело или разходка в парка, среща с приятели след работа и т.н.Това са обстоятелства, при които ни е нужен малко допълнителен заряд докато се приберем вкъщи.

 

Колко пъти можем да заредим мобилното си устройство с power bank?

 

Потребителите изчисляват броя на зарежданията като разделят капацитета на power bank на този на батерията на зарежданото устройство, което обаче не отговаря на истината, защото:

- всяка батерия има минимален саморазряд, който с течение на времето се увеличава;

- при зареждане част от енергията се губи, затова е препоръчително това да става с къс кабел.

 

Доста често на пазара се срещат нискокачествени външни батерии с голям капацитет на ниски цени. При тях реалната мощност е много по-ниска от обявената на опаковката.

 

Популярността на външните батерии расте и производителите им се насочват към търсене и на други приложения. Вече се появявиха първите продукти - usb лампи и вентилатори.