Мобилното ни устройство поддържа ли usb otg?

USB Host Mode режим беше въведен в Android с излизането на версия 3.1 (Honeycomb), така че ако имате Android 3.1 или по-нова, инсталирана на вашето устройство, то тогава трябва да имате необходимата поддръжка за него във вашата OS. С излизането на  Android 4 (Ice Cream Sandwich) Google добави допълнителено поддръжка на USB OTG. Също така, много CUSTOM ROMs добавят поддръжка на USB Host режим за телефони, които разполагат нужния хардуер, но нямат необходимата операционна система или поддръжка на драйвъри в официалната версия на операционната система.
OTG Кабел 
Вие не можете просто да използвате нормален USB кабел. Устройствата, които поддържат USB OTG  могат да действат едновременно като USB "slave" устройства (например, така че можете да ги включите в PC и да копирате  музика, снимки или друго съдържание в телефона си, или да копирате снимки от телефона) и USB " host " (например, така че можете да включите USB флаш памет в таблета или телефона си и да копирате файлове на или извън него). 
USB OTG (USB On-The-Go) кабел е това, което се използва, за да може вашето устройство да действа като “host” устройство, той е като нормален USB кабел, но два от вътрешните щифтове са свързани заедно (технически пинове 4 и 5 са споени заедно в OTG кабела). 
Освен това, тъй като повечето телефони имат микро-USB гнезда, а повечето USB устройства, които бихме използвали имат "пълен размер" USB букса, повечето OTG кабели имат мъжки микро-B USB букса в единия край, и един женски USB-A букса в другия край.
USB драйвери на устройства 
За общи устройства, като например USB флаш памети или камери, които поддържат USB Mass Storage, те често ще са вградени в операционната система. За други USB устройства, като Wi-Fi, 3G или Bluetooth може да няма предварително вградени драйвери в операционната система, или може да има драйвери само за някои специфични устройства (най – често те се препоръчват от производителя на телефона).
Как да изпробвате всичко заедно 
Има някои приложения, които могат да ви помогнат да проверите дали имате всички на необходимия хардуер и софтуер, за да направите това, като например USB Host Diagnostics и Usb Otg Checker. Те се използват за тестване на възможностите на вашето устройството и са с много опростен интерфейс. 
1. USB Host Diagnostics
• Инсталирайте USB Host Diagnostics от Play Store.
• Стартирайте програмата 
• Натиснете Start Diagnostics, и следвайте указанията:  първо се съгласете, че нямате нищо включено в USB-то на вашето устройство, а след това включете устройство (като например USB флаш устройство), когато бъдете подканени.
Ако всичко работи и приложението успешно открива вашето USB устройство, трябва да имат "Да" в оградените секции.
2. Usb Otg Checker.
* Инсталирайте Usb Otg Checker.
* Стартирайте програмата 
* Натиснете „Check”
Ако всичко е наред ще се появи надпис който показва, че вашето устройство поддържа USB OTG.
Разгледайте нашите предложения за продукти, които освен, че можете да използвате като флаш памет, но и ще заменят вашият кабел за пренос на данни и зареждане.  клик  клик  клик  клик

Операционна система 

 

USB host mode режим е въведен в Android с излизането на версия 3.1 (Honeycomb), така че ако на вашето мобилно устройство имате инсталирана Android 3.1 или по-нова версия, то тогава имате необходимата поддръжка за него във вашата операционна система. С излизането на  Android 4 (Ice Cream Sandwich) Google добави допълнително поддръжка на USB OTG. Също така, много CUSTOM ROMs добавят поддръжка на USB Host режим за телефони, които разполагат с нужния хардуер, но нямат необходимата операционна система или драйвъри в официалната версия на операционната система.

 

OTG Кабел 

 

Устройствата, които поддържат USB OTG  могат да действат едновременно като USB "slave" устройства (можете да ги включите в компютър или лаптоп, за да копирате  музика, снимки или друго съдържание в телефона си, или да копирате снимки от телефона) и USB "host" (включвате го като USB флаш памет в таблета или телефона си, за да копирате файлове от или на него). USB OTG (USB On-The-Go) кабел се използва, за да може вашето устройство да действа като “host” устройство. Той е като нормален USB кабел, но два от вътрешните щифтове са свързани заедно (технически пинове 4 и 5 са споени заедно в OTG кабела). Освен това, тъй като повечето телефони имат micro-USB гнезда, а повечето USB устройства, които ползваме имат "пълен размер" USB букса, повечето OTG кабели имат мъжкa micro-B USB букса в единия край, и женскa USB-A букса в другия край.

 

USB драйвери на устройства 

 

За устройства, като USB флаш памети или камери, които поддържат USB Mass Storage, драйверите често са вградени в операционната система. За други USB устройства, като wi-fi, 3G или bluetooth може да няма предварително вградени драйвери в операционната система, или може да има само за някои специфични устройства (най – често те се препоръчват от производителя на телефона).

 

Как да изпробвате всичко заедно 

 

Има приложения, с помощта на които да проверите дали имате  необходимия хардуер и софтуер, за да направите това - USB Host Diagnostics и Usb Otg Checker. Те се използват за тестване на възможностите на вашето устройството и са с много опростен интерфейс. 

 

1. USB Host Diagnostics

• Инсталирайте приложението от Play Store.

• Стартирайте програмата 

• Натиснете Start Diagnostics и следвайте указанията:  съгласете се, че нямате нищо включено в USB-то на вашето устройство, и когато бъдете подканени, включете устройство (като например USB флаш устройство). Ако всичко работи и приложението успешно открива вашето USB устройство, ще има "да" в оградените секции

 

2. Usb Otg Checker

* Инсталирайте приложението.

* Стартирайте програмата 

* Натиснете „Check”

Ако всичко е наред ще се появи надпис който показва, че вашето устройство поддържа USB OTG.

Разгледайте нашите предложения, които можете да използвате като флаш памет и ще заменят вашият кабел за пренос на данни и зареждане.